Bahçedeki ıspanaklar geçen Perşembe günü kar gördüler ama halen canlılar (desenize İzmir'in karından ne zarar görebilirler ki:) Çarşamba günü pazarda kendimi tutmuşum, yufka da almamışım. Niye? Şu yufka işini iyice geliştirmeye kararlıyım da ondan. Bu ıspanaklar bir el açması börekte can bulmalı yani. Daha önce sevgili Yeşim'den tarifini alarak burada mayalı yufka'yı anlatmıştım. Fakat o yufkayla yapılan böreği komşularım yemiş ve bunun mayasız olanını mutlaka denememi tavsiye etmişlerdi. İşte o gün bugündür niyet vardı yani..Neyse, kısmet bugüneymiş. Denendi, geçer not aldı. Yani kat kat ve incecikti, kıyır kıyırdı. Ama bana göre yine de mutlaka geliştirilecek; gerekirse bir İstanbul çıkarmasında Chef's İstanbul'un börek kursuna gidilecek ve daha iyi nasıl yapılabilir öğrenilecek:) Şimdilik benden bu kadar, bakalım sizler nasıl yapıyorsunuz..Afiyet olsun..
Malzemeler:
*************
İçi için:
----------
*Yarım kilo ıspanak (iç malzeme olarak kıyma-peynir-patates de tercih edebilirsiniz)
*300 gr. lor veya beyaz peynir (hangi türünü isterseniz)
*Tuz ve isteğe bağlı baharat 

Hamuru için:
----------------
*Yarım kilo un
*320 ml. su
*1 yemek kaşığı sirke (hamurun kıyır olması için) 
*Az tuz
*1 yemek kaşığı zeytinyağı

Ara sıvı malzeme:
---------------------
*1 kase zeytinyağı

Üstü için:
--------------
*Az zeytinyağı ve 1 yumurta

Açmak için:
----------------
*Nişasta

Yapılışı:
*********
*Hamur malzemesini iyice yoğurun ve pürüzsüz bir hamur yapın. Ağzını örtüp bir kenarda dinlenmeye bırakın.
*İç malzemesini hazırlamak için ıspanakları yıkayıp olabildiğince ince doğrayın, elinizle harmanlayarak biraz sönüp azalmalarını sağlayın. Loru ufalayıp içine ekleyin. Damak zevkinize göre tuz, karabiber, toz veya pul kırmızı biber ekleyin.
*Hamurunuzu 28 küçük parçaya ayırın ve 4'er toptan oluşan 7 grup oluşturun.
*Her bir 4'lü minik topu kahve fincanı genişliğinde ve nişasta yardımıyla açın. Aralarına fırçayla az yağ sürerek 4 kat üstüste koyun (en üste yağ sürmeyin, çünkü oraya oklava değdireceksiniz, hamurun oklavaya yapışmaması için bu önemlidir) kenara ayırın. Diğer 4'lülere de aynı işlemi tekrarlayın.  Aşağıdaki gibi olacaklardır:
*Şimdi 4'er kattan oluşan minik yufkalarınızın herbirini önünüze çekip yine nişasta yardımıyla ve oklavayla büyütebildiğiniz kadar büyütün. Piyasa yufkalarının yaklaşık üçte ikisi büyüklüğe kadar yırtılmadan gelebiliyorlar. Üzerine biraz sıvıyağ sürün. Aşağıdaki gibi olacaktır:
*Şimdi de gözkararı 7 eşit parçaya ayırdığınız harcınızdan yufkanızın içine güzelce serpiştirin. Ve bir kenarından başlayarak sarın. Sonra kendi etrafında döndürüp gül şekline getirin ve yağlanmış tepsinize koyun. Bu da aşağıdaki gibi olacaktır:
*Diğer 6 yufkayı da bu hale getirdikten sonra üzerlerine, sıvıyağın içine kırıp çırptığınız yumurtayı sürün. 200 derece fırında börekler iyice kızarıp ilk iki fotoğraftaki rengi alana kadar pişirin.