Bizim site bazen çok şenlikli oluyor. Cumartesi akşamı site lokalinde hep beraber yemek yerken, Pazar akşamına makarna partisi planları yapılıyordu. İçlerinde İtalyan asıllı bir arkadaşımız var ve hep çok güzel soslu makarnalar yaptığından dem vururdu. O yapacakmış, aşağı yukarı 20 kişilik bir gruba.
Benim epeydir planlayıp bir türlü vakit bulamadığım bir ekmekti bu. Hiçbir yerde görmüşlüğüm, tatmışlığım yok. Sadece kafamda tasarlamıştım ve damaklara şenlik hafif bir lezzet olacağından emindim. Makarna partisini baahane edip, etkinliğe ben de küçük bir katkıda bulunayım istedim ve akşamüstü hemen koyuldum işe.. Tahminim piyasadaki tahinli çöreğe benzeyeceği yönündeydi, ondan daha hafif tatlı ama genel olarak ona çok benzer birşey çıktı ortaya. Mayayla oynamaktan korkanlardansanız, artık korkmayın ve bir yerden başlayın bence. Dilim başına düşen tahin-pekmez ve susam miktarı gerçekten çok az olan bu ekmeği deneyin mesela:) Biz son anda gelen misafir dolayısıyla makarna yiyemedik ama oradakilerin hepsi bu ekmekten tattı.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
******************
Hamuru için:
--------------------------
1 kg. un (ben kalabalığa yaptığım için bu kadar kullandım, siz yarım ölçüye indirebilirsiniz)
600 ml. süt (3 su bardağı)
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
İçine ve üstüne:
--------------------------
1 çay bardağı susam
Yarım su bardağı tahin ve yarım su bardağı pekmez karışımı (daha tatlı isterseniz pekmezi 1 bardak, tahini yarım bardak kullanın)
Yapılışı:
******************
*Hamur malzemelerini yoğurun ve normal ekmek hamurundan çok az daha katı olan hamurunuzu hazır edin.
*Hamurunuz biraz dinlenirken tahin-pekmez karışımını hazırlayın.
*Ekmek hamurunu unlanmış tezgaha alıp merdane yardımıyla yaklaşık 30 cm çapa kadar yassıltın.
*Üzerine 1-2 yemek kaşığı tahin-pekmez karışımı kenarlara fazla taşırmadan sürüp susamın dörtte birini serpiştirin.
*Hamuru dört tarafından yukarıdaki şekilde katlayın.
*Yassıltıp, katlayıp tekrar iç harçlama işini iki kez daha yapın.
*İlkinden sonraki katlamalar, sıvı malzemenin taşma meylinden dolayı zorlaşacaktır, yukarıdaki şekilde sıkıştırarak taşmayı önlemeye çalışın.
*Son yassıltmadan sonra yukarıdaki şekilde patlak verebilir, önemsemeyin:)
*Son kat harcı sürüp susamı serpiştirdikten sonra (toplam 3 kez) hamuru dört yanından kapatıp elinizle yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye koyup elinizi ıslatarak yaydırın (ben bu miktarı 30 cm çapında tepside pişirdim)
*Üzerine kalan tahin-pekmez karışımını sürüp susamı da serpiştirin.
*Ilık bir yerde (tercihan 50 derecelik fırında) ağzını örterek mayalandırın.
*Hamur yükselip tepsi hizasına gelince fırını 200 dereceye kızdırın ve pişmeye bırakın
*Üzerindeki pekmezin etkisiyle çabuk kızaracaktır. Kızarma seviyesi rengini iyice koyulaştırdığında 175 dereceye indirip içinin pişmesi için yarım saate kadar daha pişirin. Bıçak testiyle kendini çektiğinden emin olunca fırından alın.
*Tel ızgara üzerine ters çevirerek soğutun. İyice soğuyup dinlenince dilimleyin. İçi yumuşacık ve dış katmanı kıyır kıyır çörek-ekmeğiniz hazırdır..
0 Yorumlar