Gerek internette, gerekse yemek kitaplarında bir dolu mısır ekmeği tarifi bulabilirsiniz. Kimi mayalıdır, kimi kabartma tozlu. Kimi yumurtalı, kimi yoğurtlu veya sütlü. Ama bunların hiçbiri Karadenizliler' in yaptığı şu gerçek, katıksız mısır ekmeği gibi olmuyor maalesef. Hani doğru dürüst kabarmayan, içi tıkız, ham çökelek gibi insanın boğazına duran ama mis gibi de mısır kokanından..Hiç ümitlenmeyin, benimki de öyle değil:)) Ama ahdim var, o ekmekten bir gün mutlaka yapacağım. İpucu mu? Yan komşum, Samsun' lu..Ondan en kısa zamanda öğreneceğim ve burada paylaşacağım sizinle. Benim yaptığım da doku olarak hakikisine çok yakın. İlave malzemeli, lakin lezzetli.. Tarif, SEVERIN' in ekmek kitabından..Afiyet olsun..

Malzemeler: (kaşık ölçüleri ekmek makinesinin kaşığıyla)
********************************************
*230 ml. su
*100 ml. süt
*1,5 yemek kaşığı mısırözü yağı
*2 yemek kaşığı tozşeker
*1 çay kaşığı tuz
*375 gr. beyaz un (buğday unu)
*160 gr. mısır unu
*1,5 çay kaşığı toz maya
Yapılışı:
********
*Sıvı malzeme öncelikli olmak üzere tüm malzemeyi makinenin haznesine koyun ve hızlı ekmek programına kurun.
*Program bittiğinde ekmeği makineden çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
*Mısır ekmeği kesme aşamasında kolayca dağılıp kırılabilir, bu normaldir. En iyi sonucu almak için soğumasını bekleyip tırtıklı ve keskin bir bıçakla kesin.
*Mısır unu kabarmadığı için genellikle buğday unuyla karıştırılarak pişirilir. Sebebi, buğday ununda bol miktarda bulunan ve mayalanmaya yardımcı olan gluten enziminin mısır ununda çok az bulunmasıdır. Bu enzim, ekmeğin mayalanmasını kolaylaştırır ve esnek doku kazandırır.